Володимир Марчак

07.07.2013 22:59

Володимир Марчак – польський письменник і поет українського походження.

 

Народився 1922 року в с. Пакошівка біля Сяніка в батьків, які повязані були родинними вузами з Кучмами (баба була з Кучмів), Косарами (стрийко Петро був жонатий з Косарівною).

    Włodzimierz Marczak. 28 czerwca 2011..JPG


Вихований овдовілою мамою, був одним з шести дітей, осиротілих після смерті батька в 1928 році. Освіту закінчив в пятому класі початкової школи. Брати Станіслав і Леон воювали у вересневій кампанії 1939 року. Брат Євген був вязнем НКВС виселеним до Сибіру з вироком 25 років табору. Наймолодший брат Йосип член УПА загинув під Львовом в 1951 році в боях з НКВС.

Син Римо-католицької матері і батька - Греко-католика, вже після його смерті був вихований мамою у вірності багатовікових традицій, згідно з якими сини приймали віру батьків , а дочки - матерів. Після закінчення початкової школи в Пакошівці мати спробувала віддати його на навчання до гімназії в Сяніку. І хоча тестування в гімназії малий Володимир пройшов на “відмінно”, подальше навчання в гімназії в Сяніку було пов'язане з передачею метрики до Римо-католицького костелу. На що мати, Римо-католичка, не дала згоди, сказавши: “Як я поясню своєму покійному чоловіку, там, на небесах, що я віддала метрику сина в костел?”

Родинні Звязки.




Ця стаття містить текст, перекладений зі статті «[https://пол. .wikipedia.org/w/index.php?title=W%C5%82odzimierz_Marczak&oldid=17:24, 4 lip 2013. Włodzimierz Marczak]» з [https://пол. .wikipedia.org пол. Wikipedia].

 (B.K.)

Посилання
Włodzimierz Marczak.txt Ukrainiec w Polsce - [[4]] ISBN 83-909787-6-8 (пол.)
https://uk.wikipedia.org/wiki/Пакошівка ( https://uk.wikipedia.org/wiki/Пакошівка )

© 2013 Усі права захищені.

cтворити безкоштовний сайтWebnode